czwartek, 25 lutego 2010

orientalnie dla zabieganych

Dzisiaj idealna potrawa do zrobienia w 10 minut - można zrobić wieczorem i zjeść sobie na lanczyk w pracy.


SKŁADNIKI jak na obrazku
  • makaron sojowy mała paczka
  • mrożonka (najlepsza hortex chińska lub warzywa na patelnię z przyprawą orientalną) 2 paczki
  • trochę oleju, sezam, sos sojowy, olej sezamowy, chili
  • tym razem wrzuciłam też dodatkowe kiełki fasolki mung, bo akurat wyrosły


Najpierw makaron do michy i zalewam wrzątkiem, niech się pomoczy 2-3 minuty.

Na woka + kapka oleju wrzucam przyprawy dołożone do mrożonki +chili, i natychmiast dorzucam mrożonkę. Mięsożercy najpierw wrzucą paseczki z kurczaka a potem warzywa




Sezam wrzucam obok na suchą gorącą patelnię na minutkę, ma się zarumienić i nie spalić.











makaron już gotowy, więc odcedzam wodę, kroję na kawałki (tak się wygodniej zjada) i śmiało skrapiam sosem sojowym






aha, kiełki! kiełki wrzuciłam wcześniej na 2 minutki do posolonego wrzątku - surowe mi się znudziły, a takie sparzone są miękkie i bardziej mi smakują

No i finał - wszystko do woka:
Zamieszać, podgrzać jeszcze chwilę i na talerzyk...tadam....


..albo do pudełeczka na jutro

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwatorzy